2023. március 15., szerda

A TAVASZI ÉGBOLT A GALAXISOK BIRODALMA M81, M82 URSA MAJOR

  A tavaszi égboltot a galaxisok uralják, ebben az időszakban látható a legtöbb csillagváros. A legismertebb csillagképben a Göncölszekérben mutatok meg két galaxist. Előbb néhány mondat a csillagképről. 

A Göncölszekér ( Ursa Major, Nagy Medve ) cirkumpoláris csillagkép, ez azt jelenti, hogy a mi földrajzi szélességünkön soha nem merül a látóhatár alá. Egész évben látható. A magyar néphagyományban Göncöl híres táltos volt, aki az emberek közt járva gyógyított betegeket, beszélni tudott fákkal madarakkal. Egyszer eltört szekerének rudja, de senki nem segített neki. Haragjában a lovak közé csapott és felrepült az égbe. Azóta ott hajtja görbe rúdú kocsiját. 

A térkép mellékleten látható  a két galaxis helyzete.  A két galaxis a Földről egymás mellett látható két ellentétes tulajdonságú csillagváros. Az M81 7 millió fényévre van Földünktől. Valószínű hűen tükrözi hogyan nézhet ki kívülről  a Tejútrendszerünk. A másik az M82 valószínűleg az éléről látható. Távolsága 10 millió fényév. Feltételezés szerin épp egy porfelhőn halad át. 

Fotók egy 200/1200-es sajátkészítésű Newton távcsővel és mechanikával készült. Kamera Canon 1000D 25x30 mp. 10 db. dark.  
 

Térkép forrása: Wikipédia