2023. február 18., szombat

550 ÉVE SZÜLETETT KOPERNIKUSZ

 Kopernikusz Nikolausz Torun, Lengyelország, 1473. február 19. Frauenburg, Kelet-Poroszország, ( ma Fromborg, Lengyelország ) 1543. május 24. ) 

Lengyel csillagász, orvos, matematikus, közgazdász, kanonok.

Krakkóban, majd Bolognában tanult, orvosi diplomát szerzett. 1510-ben hazatérve a Kelet - Poroszországi Fromborgban kanonok, csillagászati megfigyeléseket végzett és a kor irodalmát tanulmányozta. Újplatonista felfogása szerint az égitestek a "legtökéletesebb " kör alakú pályán keringhetnek, ezért elvetette az Arisztotelészi  Ptolemaioszi földközéppontú (geocentrikus) rendszert, amely a bolygók látszó mozgását csak úgy írhatta le, ha többszörösen összetett excentrumos pályákat alkalmaz. Arra a következtetésre jutott, hogy minden bolygó a Földdel együtt a Nap körül kering ( heliocentrikus rendszer ) A napközpontú rendszert 1514-ben egy kéziratos füzetbe ( Commentariolus ) ismertette, nagy művét éveken át tökéletesítette és javította. Nyomtatásra csak a német Georg Joachim Rheticus ( 1514 1576 ) látogatása után állította össze.  A kopernikuszi rendszerről Rheticus könyve, a " Narratio prima " adott szélesebb körben hírt ( 1540 ). Nagy műve " Az égitestek körforgásáról " 1543-ban, halála évében jelenik meg., egy kiadói előszóval, amely a napközpontú rendszert csak matematikai modellként állítja b. A mű évtizedekig nem keltett különösebb vitát, csupán a benne foglalt pontos táblázatokat használták efemeris-számolására. Giardano Bruno és főleg Galilei fellépése terelte rá a teológusok figyelmét. 1616-ban a római kongregáció a "hibák kijavításáig" a tiltott művek listájára helyezte, terjesztését és tanítását eltiltotta. A tilalmat formailag csak 1832-ben oldották fel. Fromborkban Kopernikusz gyógyítással, és gazdasági kérdésekkel, pl. pénzreformmal is foglalkozott, tevékenyen részt vett a Német lovagrend elleni küzdelemben Emlékét egy nagy holdkráter, valamint egy kisbolygó is viseli.  

forrás: História-Tudósnaptár.

A fotómon 93 km. átmérőjű 3760 m. mély rendkívül feltűnő kráter látható. Falai teraszosak, aljzata viszonylag sík, több központi csúccsal melyek magassága eléri a 1200 métert. A kráterfal 900m-rel  emelkedik a környező táj fölé. 


   

 

 1616-ban a római Index kongregáció a "hibák kijavításáig" a tiltott művek listájára helyezte, terjesztését és tanítását eltiltotta. A tilalmat formailag csak 1832-ben oldották fel. Fromborkban Kopernikusz gyógyítással, és gazdasági kérdésekkel, pl. pénzreformmal is foglalkozott, tevékenyen részt vette a Német Lovagrend elleni küzdelemben. Emlékét, a nagy számú szobron és emlékművön kívül egy nagy holdkráter, valamint az 1322.sz. kisbolygó visel. (Bartha Lajos)