2023. november 24., péntek

A HOLD SZÁZ ALAKZATA KÉPEKBEN. 1.

 Létezik egy Hold-100-as lista. Sorra veszi a holdi alakzatokat. Ezt most a képeim  közül válogatva sorra veszem és rövid magyarázatot füzök hozzá. A bejegyzések végen található egy korongfotó, melyen számmal jelölöm a hozzávetőleges helyzetét az alakzatoknak.

  Lássuk az első hat alakzatot.

1. Ki nem ismeri az éjszakai Holdat.



2. Földfény illetve hamuszűrke fény. Amikor egészen vékony, fényes holdsarló van fent a sötét égbolton, akkor a Hold árnyékos oldalát is megláthatjuk, halvány, szűrkés fénye körré egészíti ki a vékony sarlót. Ez a "hamuszűrke fény" a Földről a Holdra vetődő napfénytől származik, ugyanis ilyenkor a Holdon álló megfigyelő csaknem " teleföldet " látna, és a teleföld fénye világítja meg halványan a holdi tájakat.




3. Tengerek/felföldek. A szabadszemmel is látható "holdi arc" sötét foltjai.


4. Monte Appeninus. Az esők tengerének pereme. A hegység legmagasabb csúcsai helyenként meghaladja az 5000 métert, hossza 600 km. 




5. Copernicus. Kb. 800 millió éves kráter. Átmérője 93 km. mélysége 3760 m. Falai teraszosak aljzata viszonylag sík, több központi csúccsal, magasságuk eléri az 1200 m-t. A kráterfal 900 m-re emelkedik a felszín fölé. A kráterből kiinduló sugársávok 800 km-re is elnyúlnak. 




5. Tycho kráter. Fiatal Jó állapotú kráter, átmérője 85 km. mélysége 4850 m. Kora kb. 100 millió év. Teliholdkor szabadszemmel is megfigyelhető  látványos sugársávjai, melyek elérik a1400 km-t is.