HOLDI SÉTÁK SCHIKARD, VIETA

95%-os Hold és egy részlet kép a SCHICKARD és a VIETA kráterről.

1, Wilhelm Schickard német matematikus csillagász ( 1592- 1635 )

A kráter átmérője 227 km.

 2, François Viète francia matematikus ( 1540 - 1603 )

A kráter átmérője 88 km.

HOLDI SÉTÁK OLVASNIVALÓ


Földi tengerek, összehasonlítva a holdi tengerekkel. A Fekete - és a Kaspi - tenger, ha Holdra kerülnének nagyobbak volnának az összes holdi tengereknél. 

MÉLYÉG RÁK-KÖD M1.

RÁK-KÖD. 
  A Bika csillagképben található köd. Távolsága 6300 fényév. 1054-ben kínai csillagászok figyelték meg a Bika csillagképben. A köd táguló gázfelhő mely egy csillag felrobbantásakor keletkezik, ezt hívják szupernóvának. A köd folyamatosan tágul. A megfigyeléskor 1054 - ben a nappal is látható volt. 

  A kép 2014-ben készült ezért  a minőség rengeteg kívánnivalót hagy maga után.  

GONDOLATÉBRESZTŐ

   Ebben a téli időben kevesebbet használom a távcsövet. Fő ok az időjárás, marad az olvasás, elmélkedés.                                                                                                                             Elgondolkodtam rajta milyen hihetetlenül kicsi az a tér, ahol az emberiség és az élet kifejlődött. Ahol minden ami az emberiséggel történt a történelemben mind ezen a kis területen, erre kis területre korlátozódik. Földünk felülete  500 millió négyzetkilométer valójában nem kis terület, nehéz elképzelni mekkora  is ez, de ha meggondoljuk, hogy 22 000 kilométernél valamivel nagyobb oldalhosszúságú négyzet, akkor ez  már valami olyasmi melyet könnyebben eltudunk képzelni. 
 A Föld felszíne körülbelül ekkora négyzet területével egyenlő, hogy ez megdöbbentő, vagy ijesztő azt az olvasóra bízom.  Hozzáfűzve, hogy Földünk 71%-át víz borítja. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Ajánlom figyelmetekbe Nándor barátom könyvét, melyet Zerinváry Szilárd tudományos ismeretterjesztő emlékére irt.